Nagyvilág

Fico szerint a Malina Hedvig-ügy kísérlet volt a szlovák kormány lejáratására

A volt kormányfő nem érzi úgy, hogy a rendőrség hibázott volna az ügyben, s bírálja a sajtót.

“Ne játsszunk bújócskát. Nyilvánvaló kísérlet történt egy olyan hangulat kialakítására, hogy Szlovákiában támadják azokat az embereket, akik anyanyelvükön beszélnek” – jelentette ki a volt szlovák miniszterelnök abban az interjúban, amelyet a Sme című pozsonyi liberális napilap közölt szombaton.

Malina Hedviget négy éve, 2006. augusztus 25-én verték meg Nyitrán, állítása szerint azért, mert magyarul beszélt az utcán. Fico szerint viszont az eset nem történt meg, illetve másképpen történt, mint ahogy azt a lány állította.

“A média nagyon ügyesen olyan képet alakított ki, mintha még mindig azt vizsgálnánk, megtörtént-e az eset. Erről már rég jogerős határozat született – nem történt meg. Most csak arról van szó, indul-e eljárás” Malina Hedvig ellen – jelentette ki Fico.

A politikus nem tartja hibának, hogy még a hivatalos vizsgálatok befejezése előtt ő és Robert Kalinák akkori belügyminiszter nyilvánosan hazugsággal vádolta Hedviget. Fico és Kalinák akkor azt állította: bizonyítékaik vannak arra nézve, hogy Malina Hedvig hazudik, kitalálta a történetet. Helyi megfigyelők szerint a politikusok ezzel befolyásolták az ügy további menetét.

Fico úgy véli, hogy akkor helyesen járt el, mert az ügyet a kormány ellen akarták felhasználni, de nem válaszolta meg azt a kérdést, hogy kik: “Nem beszélek semmiféle konkrét személyről, hanem az esettel való visszaélésről. Talán történt valami, de nem úgy, ahogy azt Malina asszony leírta” – szögezte le a volt kormányfő.

Robert Ficótól eltérően Rudolf Chmel, a mai szlovák kormány emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettese december elején megkövette Malina Hedviget.

Egy közelmúltban nyilvánosságra hozott országos felmérés szerint a szlovákiai lakosság fele elégedetlen Malina Hedvig ügyének kivizsgálásával. Az ügy kivizsgálásával a megkérdezettek 21 százaléka elégedett, 29 százalékuk pedig azt állította, hogy nem érdekli az ügy.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik