Nagyvilág

Pozsony bocsánatot kért Malina Hedvigtől

Megkövette Malina Hedviget, a magyar beszédéért négy éve Nyitrán megvert szlovákiai magyar diáklányt Rudolf Chmel, szlovák emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes.

Chmel az Új Szó szlovákiai magyar napilap szerint hangsúlyozta: az ügy emberi méltóságában sértette Záková-Malina- Hedviget. “Úgy vélem, hogy sérült az igazságos eljárásra való joga, a politikusok idő előtt avatkoztak a vizsgálatba, sőt, befolyásolták is azt, s hogy ezáltal emberi méltóságában sértették meg őt” – áll a többi közt a közleményben.

“Az a tény, hogy több mint négy éven keresztül szó szerint kínozni engedtük, éppen az emberi jogok napján nagy felkiáltójelnek számít, s ezekért a sérelmekért szeretnék Záková-Malina Hedvigtől elnézést kérni” – jelentette ki Chmel.

Malina Hedviget négy éve, 2006. augusztus 25-én verték meg Nyitrán, az azóta családot alapított nő – férje neve után Záková – szerint azért, mert magyarul beszélt az utcán. Két támadóját nem találták meg, és a rendőrség hamis tanúzás miatt indított eljárást Hedvig ellen. Az eset megtörténte után nem sokkal, amikor a hatósági vizsgálat még le sem zárult, Robert Fico akkori szlovák kormányfő és Robert Kalinák akkori belügyminiszter nyilvánosan azt állította: bizonyítékaik vannak arra nézve, hogy Malina Hedvig hazudik, kitalálta a történetet, amivel befolyásolták az ügy további menetét.

Nyilatkozatában Chmel, a Híd magyar-szlovák polgári párt politikusa szükségesnek vélte a magyar kisebbség iránti előítéletek és sztereotípiák lebontását is. Leszögezte: “Szlovákiának nincs oka arra, hogy az emberi jogok terén Európa skanzenévé váljon, s nincs oka meghátrálni a nacionalisták, idegengyűlölők, rasszisták, neofasiszták és szélsőségesek elől.”

AJÁNLOTT LINKEK:

Malina-ügy: nincs előrelépés (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik