Nagyvilág

Pánikot keltett az észak-koreai hadgyakorlat

Az észak-koreai hadsereg tüzérségi lövedékeket lőtt ki nyugati parti vizeire, amivel pánikot keltett a dél-koreai pénzpiacokon.

Egy dél-koreai katonai tisztviselő közölte, hogy helyi idő szerint szerdán délelőtt 9 óra körül ismeretlen mennyiségű tüzérségi lövedék hullott az északi demarkációs vonal tengeri szakaszának Észak-Koreához tartozó részére.

A dél-koreai légierő és tüzérség azonnal célzott csapásokat mér észak-koreai támaszpontokra, ha újabb provokáció éri Phenjan részéről – hangzott el szerdán Han Min Ku dél-koreai vezérkari főnök és amerikai kollégája, Mike Mullen tengernagy Szöulban folytatott tárgyalásain. Mullen, aki támogatásáról biztosította a dél-koreai álláspontot, azért utazott a dél-koreai fővárosba, hogy személyesen fejezze ki “szolidaritását és elkötelezettségét” az Egyesült Államokkal szövetséges Dél-Koreának, amelynek egyik szigetét két héttel ezelőtt megtámadta az észak-koreai tüzérség.

Az Obama-kormányzat a jövő héten Kínába küldi James Steinberg külügyminiszter-helyettest, hogy nyomást gyakoroljon a vonakodó kínai vezetésre, amelytől Észak-Korea féken tartását várja el.

A részvények és a von árfolyama gyorsan visszanyerte veszteségét, miután sajtójelentésekből kiderült, hogy szerdán “csak” hadgyakorlatot tartanak az északiak.

Az észak-koreai tüzérség november 23-án mintegy száz ágyúlövést adott le egy dél-koreai szigetre, a Sárga-tengeren lévő Jonpjongra. Dél-Korea állítja, hogy csak viszonozta az ágyútüzet. A két ország kölcsönösen egymást vádolta az incidens kirobbantásával, és katonai csapással fenyegetőzött.

AJÁNLOTT LINKEK:

Újabb lövések a koreai határon (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik