Nagyvilág

Interjú a kövezésre ítélt iráni nővel

A megkövezés általi halálra ítélt iráni nővel készült interjút mutatott be az iráni állami Press TV, nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy Teherán ezáltal elhárítsa az ügy miatti nyugati bírálatokat.

Az iráni igazságszolgáltatás engedélyével a börtönből otthonához elvitt 43 éves Szakine Mohammadi Astiani elbeszélte a filmen, hogyan segített egy férfinak, akivel viszonya volt, megölni a férjét. Az interjú már a negyedik filmfelvétel volt az asszonyról, amelyet iráni televízióban bemutattak.

A berlini székhelyű Bizottság a Megkövezés Ellen emberi jogi szervezet szóvivője csütörtökön közölte, hogy valószínűleg visszanyerte szabadságát az iráni asszony. A Press TV pénteken cáfolta ezt, mondván, az interjúból előzetesen közölt képek alapján gondolta azt a nyugati média, hogy Astiani visszanyerte a szabadságát.

Astiani családja és korábbi védőügyvédje kitartanak azon álláspontjuk mellett, hogy az asszonynak semmi köze nem volt férje halálához, a halálra ítélt nő felmentéséért küzdő emberi jogi szervezetek pedig “színházi melodrámának” titulálták az iráni televízió által bemutatott képsorokat.

Szakine Mohammadi Astiani eddig többször is feltűnt az állami csatornán, ahol nagy nyilvánosság előtt vallott bűneiről. Támogatói meggyőződéssel vallják, hogy hatósági nyomásra vállalta magára az el nem követett bűnöket. Világszerte szimpátiatüntetések zajlottak az asszony felmentése érdekében, Nicolas Sarkozy francia elnök például kijelentette, hogy személyes ügyének fogja tekinteni az alaptanul megvádolt nő szabadon engedését.

AJÁNLOTT LINKEK:

Megrendezett jelenetben vallja magát bűnösnek az iráni asszony (NOL.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik