Nagyvilág

Tévében vallott bűnösségéről a kövezésre ítélt iráni nő

Az iráni állami televízió hétfő éjszaka közvetítette Szikaneh Mohammadi Astiani nyilatkozatát, amelyben bűnösnek vallotta magát – számolt be a guardian.co.uk brit hírportál.

A 43 éves asszonyt 2006-ban ítélték el házasságtörésért, majd azzal gyanúsították meg, hogy köze volt férje halálához. Az ítélethozatal óta Astiani harmadszor tűnt fel a képernyőn, és megismételte legutóbbi vallomását, miszerint részt vett férje meggyilkolásában. Az eltakart arcú asszony azeri anyanyelvén szólalt meg, amit fárszi nyelven feliratoztak.

Astiani halálra kövezését felfüggesztették, amit részben a Nemzetközi Megkövezés Elleni Bizottságnak, azon belül is Mina Ahadi aktivistának köszönhet, aki sokat tett azért, hogy világszerte megismerjék precedensértékű történetét. A szervezet szerint az iráni hatóságok csak azért vádolták meg gyilkossággal az asszonyt, hogy eltereljék a figyelmet a brutális kivégzés tervéről.

Ahadi figyelemfelkeltő akciójának köszönhetően Teherán felfüggesztette a halálra kövezés büntetését, ám a kétgyermekes asszonyra így is kivégzés – minden bizonnyal akasztás – vár. Az iráni állami televízió Ahadit kommunista menekültnek nyilvánította, akit száműztek Németországból, és aki saját hasznára akarta fordítani Astiani ügyét. Két német újságírót szintén letartóztattak október 10-én kémkedés vádjával: a hatóságok szerint Ahadi utasításait követték. Az egyelőre ismeretlen sajtómunkásokat azt követően vették őrizetbe, hogy interjút készítettek Astiani egyik fiával.

A műsorban feltűnt két férfi, akik személyazonosságát nem lehetett pontosan megállapítani, ugyanis szándékosan eltakarták az arcukat, de az állami televízió úgy mutatta be őket, mint Astiani fia, az interjút adó Sajjad, illetve az asszony exügyvédje, Houtan Kian. Mindkettőjüket októberben tartóztatták le az iráni hatóságok.

Szakineh Astiani korábbi ügyvédjét, Mohhamad Mostafaelt szintén letartóztatták, majd kitoloncolták az országból, jelenleg Norvégiában tartózkodik. Következő ügyvédjét, Kiant az állam rendelte mellé, ám a kormány számításai ellenére a szakember valóban az asszony védelmére kelt. Kain – akit októberben vettek őrizetbe – elmondta, hogy az asszonyt első televíziós vallomása előtt bántalmazták és megkínozták annak érdekében, hogy bűnösnek vallja magát.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kövezés helyett akaszthatják az iráni nőt (NOL.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik