Nagyvilág

Fókuszban az unió versenyképessége

Cséfalvay Zoltán szerint áprilisban egy tanácsülésen a kutatás és innováció kérdéséről tárgyalnak majd.

Európai uniós soros elnökként Magyarországnak a gazdasági válságból való kilábalás feltételeinek megteremtése lesz az egyik legfontosabb célja a versenyképességi ügyekkel foglalkozó miniszteri tanácsban – jelentette ki Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára pénteken Brüsszelben tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy az átfogó keretet a jövő év első felében zajló elnökségi tevékenységhez ezen a téren az Európa 2020 stratégia, azaz a következő tíz évre szóló gazdasági növekedési és foglalkoztatási program adja.

A versenyképesség javítása nélkül aligha érhető el kellő mértékű gazdasági növekedés – fejtette ki.

Cséfalvay Zoltán megerősítette, hogy áprilisban Magyarországon informális, azaz kötetlen tanácsülést is rendeznek, amelynek középpontjában egyebek között a kutatás és innováció kérdésköre áll majd.

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az elnökség egyik fontos feladatának tekinti a jelenleg futó hetedik uniós kutatási keretprogram félidei értékelését. Szeretnék emellett elindítani a gondolkodást a következő, nyolcadik programról.

Kiemelt törekvésnek mondta az uniós szabályok egyszerűsítését is. Leszögezte, hogy a kis- és középvállalkozások esetében különösen fontos az adminisztratív terhek csökkentése.

A versenyképességi tanács ülésein ipari, űrpolitikai, és a belső piaccal összefüggő témákat is megvitatnak majd a következő fél évben. A magyar államtitkár külön említette az úgynevezett innovációs unió programot, a technikai szabványosítás folyamatát, a nyersanyag-politikát, valamint a fogyasztói jogok kérdéseit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik