Nagyvilág

Guantánamóról szólhat a következő kiszivárogtatás

A Guantánamói-öbölben fogva tartott rabokkal kapcsolatos amerikai jelentésekről szólhat a WikiLeaks következő akciója – adta hírül az MSNBC.

A hírügynökség úgy tudja, Washington számára különösen kínosak lehetnek a nyilvánosságra kerülő kormányzati jelentések, melyekből kiderül: egyes rabokat annak ellenére engedtek szabadon, hogy hírszerzési értékelések szerint kiemelten veszélyesnek számítottak. A kiszivárogtatás kellemetlenül érintheti az Obama-adminisztrációt, amely 2009 elején rendelte el a hírhedt kínvallatásokról elhíresült guántanamói börtön bezárását.

Az MSNBC értesülése szerint Julian Assange – akit kedden vettek őrizetbe a brit hatóságok Londonban – a médiának elmondta: nagy mennyiségű titkos kormányzati dokumentum van a birtokában, melyek a Guantánamói-öbölben lévő, Gitmo amerikai katonai támaszponttal kapcsolatosak. Korábban egy Assange-hoz közel álló álló személy úgy fogalmazott: a WikiLeaks alapítója minden egyes guantánamói fogvatartottról külön aktával rendelkezik.

A Pentagon és az amerikai hírszerzés egyelőre nem reagált az MSNBC értesüléseire.

A World Trade Center elleni 2001-es támadása után a Bush-adminisztráció a Guantánamói-öbölben hozta létre azt a katonai támaszpontot, ahol a terrortámadással megvádolt személyeket tartották fogva. Utóbb kiderült: a kihallgatások során kínvallatásoknak és megaláztatásoknak tették ki a gyanúsítottakat.

AJÁNLOTT LINKEK:

Obama lezárta Bush “terror elleni háborúját” – Európa ujjong (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik