Tech

A Google és a kínai kiberhadsereg

A kínai vezetés legmagasabb köréből érkezhetett utasítás a Google elleni tavalyi hackertámadásra, bár erre még nem találtak bizonyítékokat.

A Wikileaks-iratok között szereplő 2009. május 18-i táviratban idézett forrás szerint a kínai Google-nak meg keleltt fizetnie, amiért visszautasította a cenzúrát. Az ismertetett történet szerint Li Csang-csun (Li Chang-chun), a kommunista párt Politikai Bizottsága Állandó Bizottságának propagandát felügyelő tagja megdöbbent, amikor rájött, hogy a Google nemzetközi oldalán kínai nyelven is tud keresni, s magáról “kritikus tartalmú találatokat” kapott.

A táviratban idézett forrás úgy tudja, Li volt az, aki személyesen felügyelte a Google elleni akciót, de hogy a hackertámadást ki, vagy kik hajtották végre, arra a nyilvánosságra hozott jelentés szerzője nem kapott választ.

A Google-t ért hackertámadást követően a kereséseinek találatait addig a kínai törvényeknek megfelelően szűrő amerikai keresőóriás azzal fenyegetett, hogy kivonul a piacról, ha továbbra is cenzúráznia kell. A lépésre végül tavaly áprilisban lényegében rá is kényszerült, s átirányította forgalmát hongkongi szervereire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik