Nagyvilág

Százakat temetett el élve a kolumbiai földcsuszamlás

Mintegy kétszáz embert temethetett el élve egy földcsuszamlás vasárnap a kolumbiai Medellín városban, ahol hetek óta tart az esőzés.

A vöröskereszt helyszínen tartózkodó mentőegységei közölték, hogy az első becslések szerint az eltűntek száma legalább 150 és 200 közöttire tehető. A fővárostól 400 kilométerre északnyugatra fekvő nagyvárosban háromszintes házaik tucatjait takarta el a sáros, iszapos földtömeg. A mentők mindeddig csak három embert találtak meg életben.

Kolumbiát az év eleje óta sújtják a történelmi rekordokat sorra megdöntő esőzések, amit a La Nina néven ismert természeti jelenség idézett elő. Közel 170 ember halt meg, és másfélmillió vált hajléktalanná a természeti csapások következtében.

A kolumbiai kormány november eleje óta többször intézett segélyfelhívást a nemzetek közösségéhez, mert becslései szerint legalább 350 millió dollár hiányzik ahhoz, hogy gondoskodni tudjon az áldozatokról.

Kolumbia 32 megyéjéből 28-at sújtanak áradások, így a kormány nem zárja ki, hogy elrendeli a szükségállapotot. Juan Manuel Santos államfő vasárnap bejelentette, hogy a kialakult helyzet miatt nem vesz részt a cancúni klímacsúcsértekezleten. Az elnök lerövidítette programját az ibero-amerikai csúcstalálkozón, amely szombaton ért véget az argentínai Mar De Platában.

AJÁNLOTT LINKEK:

Szent a béke Kolumbia és Ecuador között (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik