Nagyvilág

Váratlanul Afganisztánba látogatott Obama

Barack Obama amerikai elnök pénteken váratlanul Afganisztánba érkezett, de az eredeti tervektől eltérően nem találkozik Hamid Karzai afgán elnökkel, és videotelefonon sem beszél vele.

A hivatalos indoklás szerint a kedvezőtlenre fordult időjárási körülmények, az erős szél miatt nem tudta Obamát Kabulba, az elnöki palotába vinni a haditengerészet egyes számú helikoptere, ezért Bagramban, a fővárostól ötven kilométerre fekvő amerikai támaszponton maradt. Azt tervezték ezután, hogy videomegbeszélést folytat Karzaival a légi bázisról, de “technikai akadályok” ezt sem tették lehetővé. Abban maradtak végül, hogy telefonon fognak beszélni egymással. Ez megtörtént, de az elhangzottakról egyelőre nincs hír.

Az elnök beszédet mondott amerikai katonáknak, melyben biztatólag azt mondta, hogy “haladásuk jelentős, elérik céljukat, és sikerre viszik küldetésüket”. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy “ez a harc kemény, és még nehéz napok vannak hátra”. “A haladás ára nagy, de eljön a siker” – jelentette ki. Leszögezte, hogy az Egyesült Államok “soha sem fogja hagyni, hogy Afganisztán az Amerikára támadó terroristák menedéke legyen”. Az Afganisztánban harcoló nemzetközi szövetségről azt mondta, hogy “szilárd és növekszik”. “Büszkék lehetünk arra, hogy ma kevesebb terület van tálib ellenőrzés alatt” – hangoztatta a beszédét hallgató, mintegy 4000 katona előtt.

Az elnök és a Nemzetbiztonsági Tanács tagjai a tervek szerint a közeli napokban fogják áttekinteni az Afganisztánban az Egyesült Államok által követendő stratégiát és döntenek majd annak esetleges módosításáról.

Az amerikai elnökök és alelnökök rendszerint a hálaadás napjának környékén keresik fel a külföldön állomásozó amerikai csapatokat. Barack Obama elnök ezt idén nem tette meg és a csütörtökön nyilvánosságra hozott utazási tervéből kiderült, hogy a december 18. és január 1. közötti időszakot Hawaiin fogja eltölteni, így sejteni lehetett, hogy idén karácsonykor sem lesz elnöki vizit.

Obama ezúttal másodszor látogatott el Afganisztánba az amerikai fegyveres erők főparancsnokának minőségében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik