Nagyvilág

Magyar származású politikus lehet Obama kihívója

A republikánus képviselők közül még senki nem jelentette be, hogy indulni fog a 2012-es amerikai elnökválasztáson. Mitt Romney-t, Sarah Palint, Tim Pawlentlyt és George Patakit tartják a lehetséges jelölteknek. Az viszont majd csak 2011-ben fog kiderülni, hogy ki lesz a republikánusok azon jelöltje, aki képes lesz felvenni a versenyt Barack Obamával.

Tim Pawlently, Minnesota kormányzója George Bush 2000. évi kampányvezetőinek a segítségét kérte, valamint januárban a könyvét reklámozó turnéra indul, hogy felmérje a népszerűségét és az esélyeit. Massachusetts előző kormányzója, Mitt Romney, aki a 2008-as elnökválasztáson is indult, újjászervezi a régi csapatát és támogatókat keres a kampányához. Rajtuk kívül még Sarah Palin és New York előző, magyar származású kormányzója, George Pataki is gondolkodik a jelöltségen. A lehetséges jelöltek viszont várhatóan majd csak jövőre vagy később jelentik be hivatalosan, hogy indulnak-e a 2012-es elnökválasztáson – számol be a The New York Times.

A legtöbb lehetséges induló először kisebb kampányüzenetek és helyi aktivisták segítségével próbálja meg felmérni az esélyeit, így kerülve el a teljes kampány esetlegesen felesleges kiadásait. Ráadásul még bizonytalan a félidős választások eredményeinek köszönhető új politikai helyzet.

A lehetséges jelöltek számára két kérdés merül fel Sarah Palinnal kapcsolatban: jelölteti-e magát és ha igen, akkor mekkora esélyük lesz vele szemben. Pawlentlyt azonban nem fogja Palin jelöltsége befolyásolni. “Nagy lesz a verseny a jelöltségért és még sok akadályt kell leküzdenünk, hogy kiderüljön, ki lesz a republikánusok jelöltje a 2012-es elnökválasztáson”.

Ugyan Palin még nem nyilatkozott arról, hogy jelölteti-e majd magát, de vannak jelek, amelyekből arra lehet következtetni, hogy igen: “Otthonról nézhetjük majd a 2012-es elnökválasztást, de nem feltétlenül az én otthonomból”. Október végén Palin azt nyilatkozta az Entertainment Tonight című műsorban, hogy ha lesz egy megfelelő értékekkel, tervekkel rendelkező személy, akkor az ő kampányát fogja támogatni. Ha viszont nem lesz ilyen jelölt, akkor valószínűleg indulni fog 2012-ben, de a döntését a családjával együtt fogja meghozni.

Ha úgy dönt Palin, hogy indul, akkor számíthat New Hampshire, Dél-Karolina és Új-Mexikó kormányzóinak a támogatására. Palin több Tea Party képviselő félidős választásokat megelőző kampányát segítette, amely megmutatta politikai bátorságát és, hogy hogyan tudja alakítani és irányítani a politikát.

Pataki még gondolkozik azon, hogy jelöltesse-e magát. A döntése meghozatalakor azt is figyelembe fogja venni, hogy ki indul még. “Figyelemmel kísérem a lehetséges indulókat és terveiket. Beszélni is fogok velük, hogy milyen ötleteik, terveik vannak”. Pataki azt is elárulta, hogy ha mégsem indul, akkor egy másik jelöltet fog támogatni.

A republikánusok többsége szerint Romneynak van a legnagyobb esélye. Ezt bizonyítja a novemberi Gallup felmérés is, amely szerint a megkérdezett repubublikánus képviselők 19 százaléka Romneyt támogatja, míg Palint csupán a 16 százalékuk.

Négy évvel ezelőtt már folytak a republikánusok kampányai. John McCain 2006 decemberében jelentette be az indulását és a kampányát meghatározó személyeket, valamint egy felderítő bizottságot hozott létre. Ezen lépések megtételétől viszont a mostani jelöltek még messze állnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik