Nagyvilág

Több mint 40 áldozata van a kemény télnek

Pénteken tovább tartott a kemény tél Európa több országában, illetve az Egyesült Államok egyes részein. Hol hóakadályokkal, hol fűtéshiánnyal, hol pedig áradással kell megbirkózni. Körkép az európai hóhelyzetről.

Ausztriában újabb közlekedési fennakadásokat okozott a havazás. Az autópályák egy része nehezen járható volt, a nyugati országrészben több ezren maradtak áram nélkül. Az autópályákon elsősorban Ausztria keleti részében akadozott a forgalom. Gyakran okoztak fennakadásokat a havas úton keresztbe fordult, elakadt teherautók, autóbuszok az A1-es, az A2-es és a Hegyeshalom felé tartó A4-es autópályán is. Számos osztrák autópályán a teherautók számára hólánc használatát írták elő, a Bécset nyugatról elkerülő A21-es autópályát több órára lezárták a tehergépjárművek elől.

A schwechati repülőtéren számos repülőjárat késett, néhányat töröltek. A többnyire fél-egyórás késéseket a repülőtér tájékoztatása szerint részben az okozta, hogy a felszállás előtt még jégmentesíteni kellett a gépeket.

Jeges, hókásás utak

Síkosak, jegesek az utak Csehországban, ezért vezetés közben fokozott óvatosságra van szükség – jelentette a cseh közszolgálati rádió. Az ország autópályái és főútvonalai mind járhatóak, de sok helyen nedvesek, jegesek, illetve kásás hóval borítottak. A forgalom többé-kevésbé folyamatos, de lassúbb a szokásosnál.

Prágában a reggeli órákban már csak kisebb fennakadások voltak a tömegközlekedésben. A nagyvárosban sűrítették a tömegközlekedés járatait, hogy az emberek ne használják autóikat. A fővárosi rendőrség arra kérte a lakosokat, illetve a főleg a hétvégén karácsonyi bevásárlásra utazókat, hogy gépkocsijaikat hagyják a peremkerületekben, s ne hajtsanak be az amúgy is zsúfolt belvárosba. Nehezebben tér vissza a rendes kerékvágásba a cseh vasút, ahol még a reggeli órákban sem volt ritka a vonatok 1-2 órás késése.

A cseh meteorológiai előrejelzések szombat reggelig 15-20 centiméter friss hóra számítanak.

A havazás megbénította a közúti közlekedést Franciaország számos térségében (forrás: MTI/EPA)

A havazás megbénította a közúti közlekedést Franciaország számos térségében (fotó: MTI/EPA)

Iskolaszünet

Franciaország nyugati részén a hóakadályok és a hideg nehezítették a közúti közlekedést, de a légi és a belföldi vasúti közlekedés teljesen helyreállt.

A nehezen járható utak mentén továbbra is közel ezer kamion vesztegelt péntek délelőtt, s az illetékesek arra kérték az autósokat, hogy amennyiben megoldható, ne induljanak útnak az országnak ezen a részén. Bretagne és Manche északi vidékein péntekre virradóra ismét 15 centiméternyi friss hó esett. Az előző napok havazása után ezeket a régiókat már csütörtökön 20-40 centiméteres hóréteg borította. Az iskolai buszok továbbra sem közlekednek, így az országnak ezen a részén már második napja szünetel a tanítás az iskolákban.

A francia meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a havazás a következő napokban is folytatódhat az ország egész területén, kivéve a Földközi-tenger partvidékét. A narancs színű riasztás azonban az ország 96 megyéjéből már csak 13-ban van érvényben.

Kihűléses halálesetek

Ukrajna öt megyéjében követelt halálos áldozatokat a hidegre fordult időjárás; péntekig 11 vesztették életüket kihűlés következtében. Az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának közlése szerint a hideg a legtöbb áldozatot Zsitomir megyében szedte, ahol eddig hat emberéletet követelt a télies időjárás. Egy-egy halálos áldozata van a lehűlésnek Lviv, Ternopil és Hmelnickij megyékben.

Fűtés nélkül

Harmincra emelkedett a tél halálos áldozatainak száma Lengyelországban, miután péntekre virradóra 12 ember megfagyott. Az ország déli részén fekvő Czestochowa városban 150 ezer ember volt központi fűtés nélkül a -12 Celsius-fokos hidegben. Az ország útjain, ahol a korábbi hatalmas havazás miatt akadozott a közlekedés, fokozatosan javul a helyzet. A vonatközlekedésben a hóátfúvások okoztak gondot az elmúlt napokban, de javarészt helyreállt a menetrend szerinti forgalom.

Bern óvárosának hólepte háztetői (forrás: MTI/EPA)

Bern óvárosának hólepte háztetői (fotó: MTI/EPA)

Szükséghelyzet

Áradások sújtják Kelet-Boszniát, a vele határos Nyugat-Szerbiát és Montenegrót; a természeti csapás miatt több ezer embernek kellett átmenetileg elhagynia otthonát. Az elmúlt napok heves esőzései miatt kilépett a medréből Szerbia és Bosznia határfolyója, a Drina, emiatt szükséghelyzetet hirdettek több folyó menti városban Kelet-Boszniában. Több helyen a katonaság segíti a mentést és az árvízi védekezést. A boszniai szerb kormány 100 ezer eurós gyorssegélyt ígért a károk helyreállítására.

Szüntelen hóesés

Ami az Atlanti-óceán túlpartját illeti, immár harmadik napja tartó erős hóesés keserítette meg pénteken is New York állam északi településeinek életét.

Buffalo környékén, az I-90-es autópályán csütörtökön több autósnak 20 órát is várnia kellett, amíg járművét kiszabadították a hó fogságából. A gépkocsik mindkét irányban mintegy 6 kilométeres szakaszon állták el a sztrádát. A hófúvás miatt keletkezett torlaszok magassága néhány helyen elérte a 180 centimétert. A hatóságok hóekéket és terepjárókat vetettek be, hogy ételt, vizet és üzemanyagot juttassanak el a hóban rekedt autósoknak.

A meteorológusok szerint csütörtök estig Buffalo környékén egyes helyeken 81,3 centiméter hó esett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik