Nagyvilág

A Magyar Gárdával is foglalkoznak a Wikileaks-iratok

A kiszivárgott dokumentumok szerint adatgyűjtésre buzdították az amerikai diplomatákat Magyarországon.

Magyarországon dolgozó amerikai diplomatáktól “biometrikus adatok” összeállítását kérték “jelenlegi és majdani vezetőkről és tanácsadókról” – írta péntek hajnalban a Wikileaks brit médiapartnere, a The Guardian az oknyomozó portál által kiszivárogtatott bizalmas diplomáciai iratokra hivatkozva.

A vezető baloldali brit napilap feldolgozatlan, nyers formában tette közzé a rendkívül hosszú anyagot, amelynek végén a “Clinton” név szerepel. Az anyag tavaly júniusi keltezésű.

A “biometrikus” kifejezés a The Guardian által adott címben szerepel, a közzétett anyagban ugyanakkor “biográfiai” jellegű információk összeállításáról esik szó.

A több oldalnyi, felsorolásszerű listán az elküldendő információk között szerepelnek hivatali, szervezeti titulusok, nevek, beosztások, és “névjegykártyákon szereplő egyéb információk”, telefon-, mobil- és faxszámok.

Szerepelnek a jelentős részben szabványosított szövegezésűnek tűnő, de specifikusan magyar vonatkozású részeket is tartalmazó felsorolásban a NATO kötelezettségek teljesítésére irányuló “tervek és erőfeszítések”, a hozzáállás a NATO és amerikai erők magyarországi állomásoztatásához, illetve a magyar erők “országon kívüli bevetéséhez”.

Szerepel a szövegben információkérés az ellenzéki és szélsőséges csoportokról, beleértve azok hazai és külső támogatását. Külön említi a leírat ebben az összefüggésben a Magyar Gárdát. Kitér a felsorolás a szomszédos országokban élő magyar kisebbségekkel, valamint a jövő évi EU-elnökséggel és az euróövezettel kapcsolatos “politikára, tervekre és erőfeszítésekre”.

AJÁNLOTT LINKEK:

WikiLeaks: amerikai diplomaták kémkedtek magyar vezetők után (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik