Nagyvilág

Mikrochipet ültetne a guantánamói foglyokba a szaúdi király

A szaúdi király azt tanácsolta a washingtoni kormánynak, hogy ültessen mozgáskövető mikrochipeket a guantánamói foglyok testébe.

Ez derült ki a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott csaknem negyedmillió diplomáciai irat egyikéből.

A 2009-es keltezésű amerikai külügyminisztériumi jelentés szerint Abdullah király amerikai terrorista-elhárítási kormánytisztviselőkkel folytatott beszélgetése alatt vetette fel az ötletet. A szaúdi uralkodó javaslata szerint a fogolytábor terrorizmussal gyanúsított lakóiba ültetett mikrochipekkel követni lehetne mozgásukat kiszabadulásuk után. Abdullah hozzátette: Szaúd-Arábiában ez bevett gyakorlat a lovaknál, illetve a sólymoknál.

A beszélgetésen részt vevő fehér házi terrorista-elhárítási főtanácsadó, John Brennan erre azt felelte: „a lovaknak nincsenek jó ügyvédjeik”, utalva arra, hogy az Egyesült Államokban számos jogi akadálya lenne a király ötletének.

A javaslatot vélhetően amiatt vetette fel a szaúdi király, mivel többször is előfordult, hogy egyes Guantánamóból kiszabadult foglyok visszatértek a terrorizmushoz.

Mint arról korábban beszámoltunk, a WikiLeaks által kiszivárogtatott dokumentumokból az is kiderült, hogy a szaúdi uralkodó Irán megtámadására sürgette Washingtont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik