Nagyvilág

EBESZ-csúcs: Schmitt a nemzeti kisebbségek jogait védetné

Az emberi jogok, köztük a nemzeti kisebbségek jogainak védelmét emelte ki az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megvalósításra váró vállalásai közül Schmitt Pál.

A magyar államfő az asztanai találkozón méltatta, hogy a szervezet legutóbbi, 1999-es isztambuli csúcstalálkozója óta jelentősen átalakult Európa látképe, s az Európai Unió és a NATO bővítése révén a térség legnagyobb része ma “példátlan stabilitást és jólétet élvez”. Aggodalmát fejezte ki ugyanakkor, hogy a 11 éve tárgyalt, elhúzódó konfliktusok ma is megoldatlanok, s Európa azóta új nemzetközi fenyegetésekkel és kihívásokkal is szembesült.

Budapest teljes támogatásáról biztosította az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának (Knut Vollebaek) a tevékenységét, s kifejezte Magyarország szándékát, hogy “maga is hozzájáruljon azokhoz a nemzetközi erőfeszítésekhez, amelyek a hátrányos megkülönböztetés minden formája, köztük a nemzeti és etnikai származás miatti diszkrimináció (…) minden megnyilvánulása elleni harcra irányulnak”.

Az elnök megbeszélést folytatott a bosznia-hercegovinai, a kirgiz, a montenegrói és a türkmén államfővel, valamint Tarcisio Bertone bíboros vatikáni államtitkárral is.

AJÁNLOTT LINKEK:

11 év után tart csúcstalálkozót az EBESZ (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik