Belföld

Schmitt személyi kérdésekről nem beszélt a főügyészekkel

A köztársasági elnök hivatalában fogadta Kovács Tamás jelenlegi, valamint Györgyi Kálmán és Polt Péter korábbi legfőbb ügyészeket.

Az egyeztetéseken az ügyészség jelenlegi helyzetéről, feladatairól, és a nemrég megváltozott, ügyészséget érintő törvényekről volt szó. A jelenlegi főügyész mandátuma december közepén jár le, ám az egyeztetésről távozó korábbi főügyészek szerint személyi kérdések nem kerültek szóba.

A legfőbb ügyész mandátumának 9 évre hosszabbítása, illetve parlamenti interpellálhatóságának megszüntetése az ügyészségek függetlenségének megerősítését szolgálják – mondta az államfővel folytatott tárgyalása után Polt Péter. Arra az újságírói kérdésre, hogy elvállalná-e a pozíciót, azt felelte, hogy értelmetlen és udvariatlan lenne erre a kérdésre válaszolnia, mielőtt a köztársasági elnök megteszi jelölését. A volt főügyész arra a kérdésre sem tudott választ adni, hogy mikor nevezi meg jelöltjét Schmitt Pál köztársasági elnök.

Lapértesülések szerint az államfő pénteken nevezi meg jelöltjét. A Népszabadság fideszes forrásokból úgy értesült, hogy Polt Péter az esélyes jelölt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik