Nagyvilág

Meglepte a kemény tél Európát

Szokatlanul kemény tél sújtja Európa nagy részét, és több helyütt fennakadást okozott a közlekedésben.

Franciaországban a középső megyékben mérnek folyamatosan fagyrekordokat. Orléans területén mínusz 15,3 Celsius-fokot mértek, legutóbb 1946 novemberében, decemberében volt ilyen farkasordító hideg ezen a vidéken. Az időjárás zavart kelt a villamos- és a buszközlekedésben, és gyakoriak az áramkimaradások is.

A svájci határ közelében lévő Mouthe településen keddre virradóra a meteorológiai szolgálat mínusz 22 Celsius-fokot mért, amely 1971 óta ugyancsak rekordnak számít.

Spanyolország 51 tartománya közül 35-ben hóriadót rendeltek el kedden. Az északnyugati Galíciában számos utat zártak le a forgalom elől, és az iskolákban szüneteltetik az oktatást. Az általában napfényes spanyol üdülőparadicsomokon, a Kanári-szigeteken és Malaga környékén az elmúlt két napon heves esőzések és orkánszerű viharok söpörtek végig, ami gondokat okozhat az idegenforgalomban. A spanyol repülőtéri hatóság közölte, hogy Madrid és több európai város közötti viszonylatban járatokat töröltek. Portugália északi térségében a sűrű havazás ugyancsak útlezárásokhoz és iskolabezárásokhoz vezetett.

A németországi Frankfurt légikikötőjében a hó és a hideg miatt több mint 200 repülőgépjáratot töröltek. Az országutakon gyakori jegesedések következtében halálos és sebesült áldozatokkal járó balesetek történtek.

Lengyelországban a jelentős mennyiségben lehullott hó megbénította a közúti, a vasúti és a légi közlekedést. Varsót hétfő óta 30 centiméteres hótakaró borítja. Csehországban az erős havazás a közlekedésben és az áramellátásban okozott problémákat. Olaszországban az északi hegyvidékes területeken fordult hidegre az idő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik