Nagyvilág

Obama pehelysúlyúnak nevezte Cameront

Barack Obama amerikai elnök „pehelysúlyúnak” titulálta David Cameron brit miniszterelnököt 2008-as első találkozásukat követően – derült ki a WikiLeaks dokumentumaiból.

Obama még elnöki kampánya idején találkozott a brit Konzervatív Párt vezetőjével, a dokumentumok tanúsága szerint Cameron euroszkeptikus véleményének kidomborítására használta fel a villámlátogatást, az amerikai delegáció legnagyobb meglepetésére. Barack Obama demokrata elnökjelöltként Gordon Brown akkori brit miniszterelnökkel is egyeztetett, akit a Londonban tartózkodó amerikai diplomaták állítólag az „ingatag, bizonytalan” jelzővel aposztrofáltak. A feljegyzésekből az is kiderült, hogy az amerikai elnök sokkal inkább az ázsiai kapcsolatok fejlesztésében érdekelt, mintsem az európai és brit partnerekkel való hagyományos szövetségben.

Washington már a múlt héten figyelmeztette szövetségeseit – köztük Londont – a titkos dokumentumok várható kiszivárogtatásra. Cameron miniszterelnök – aki jó kapcsolatot ápol az USA elnökével – a Telegraph című napilap értesülése szerint nem különösebben törődik a rá vonatkozó feljegyzéssel, a kormányhivatal hétfői nyilatkozata azonban – Washington véleményével összhangban- negatív véleményt fogalmazott meg a WikiLeaks-szel kapcsolatban, jelentős nemzetbiztonsági kockázatot látva a portál akciójában.

AJÁNLOTT LINKEK:

Obama és Cameron megerősítette a “különleges kapcsolatot” (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik