Nagyvilág

Megbénulhat az olasz főváros

Kedden több tízezer diák vonult Róma utcáira, hogy a konzervatív kormány oktatási reformja ellen tiltakozzon.

Az egyetemisták a belvárost akarják megbénítani. A szervezők keddre hirdették meg a “béníts meg mindent” napot. A becslések szerint akár 50 ezren is részt vehetnek az olasz fővárosban a megmozduláson. Róma különböző részein akadályozzák a forgalmat. Emiatt a rendőrök forgalomeltereléssel próbálnak enyhíteni a káoszon. A turisták alaposan meglepődtek és megijedhettek a Trevi kút környékén, amikor megjelentek az első autók. Ez a része Rómának ugyanis gyalogos övezet. A blokádok miatt azonban erre terelték a forgalmat. A képviselőház bejáratát pedig rohamrendőrök védik a tüntetőktől. Az olasz honatyák ugyanis ma szavaznak a vitatott felsőoktatási reformról.

De nemcsak Rómában voltak megmozdulások: több olasz nagyvárosban is utcára vonultak a diákok tüntetni. Milánóban, Pisában és Velencében a vasútállomások vágányait foglalták el, de demonstráltak Torinóban és Palermóban is. Nápolyban a szemétválságot használták ki: az utcán felhalmozott hulladékkal borították be az utakat, ezzel akadályozva a forgalmat. A szemétből pedig jutott bőven a helyi kormányzati irodák elé is.

A diákok azt nehezményezik, hogy a kabinet 9 milliárd eurót (2500 milliárd forint) von el az oktatástól, emellett 130 ezer állást is megszüntet 2013-ig. A reform keretén belül a kormány összevonna több kisebb intézményt, csökkentené a dékánok befolyását, külsős menedzsereket ültetne az intézményeket irányító testületekbe. A bírálók szerint egyetlen dolog miatt akarja Berlusconi végrehajtani a lépéseket: a költségcsökkentésért.

AJÁNLOTT LINKEK:

Szemétben fürdik Nápoly (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik