Nagyvilág

Tüntető diákok árasztották el a Colosseumot

Demonstráló olasz diákok árasztották el Rómában a Colosseum épületét, és Pisa híres ferde tornyát.

A híres emlékműveken kívül csütörtökön egész Olaszországban mindenütt tömegtüntetéseket szerveztek a diákok az egyetemek költségvetésének tervezett csökkentése ellen tiltakozva. A pisai ferde toronyban a tüntető olasz diákok egy hatalmas feliratot akasztottak ki, amelyen az állt: “Nemet mondunk az egyetemi reformra!”. A toronyba felmászott 30 diák miatt a hatóságok evakuálták a tiltakozás idején az emlékművet megtekintő turistákat. Kimenekítésük után a diákokkal megtelt pisai ferde tornyot lezárták az érdeklődök előtt.

Ezalatt Rómában több tucatnyi dák szállta meg a Colosseumot, átmászva a műemlék kapuin,és kerítésein – szintén azért, hogy az egyetemi reformok ellen tiltakozzanak.

Mindeközben Olaszország nagyvárosaiban diákok millió tüntetett a megszorítások ellen, miután a Silvio Berlusconi vezette kormány bejelentette: 2013-ig 9 milliárd euróval csökkentik az oktatási kiadásokat, és ezzel együtt várhatóan 130 ezer munkaheylet is megszüntetnek az ágazatban. A vitatott reformról november 30-án szavaznak a római képviselőházban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik