Nagyvilág

Még több kéksisakost küld Szudánba az ENSZ

A világszervezet főtitkára egy újabb polgárháborútól félti az afrikai országot, ezért a szudáni békefenntartók számának megnövelését tervezi.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) megnövelheti szudáni békefenntartóinak számát, mivel félő, hogy Afrika legnagyobb országát újabb polgárháború lobbantja lángra – mondta Ban Ki-moon a világszervezet főtitkára a Reutersnek. Hétfőn kezdődött meg a 2011 januárjára tervezett népszavazás választóinak regisztrálása, egy sikeres referendum esetén a nyersolajban gazdag déli országrész elszakadhat az északi területektől.

A népszavazás a 2005-ös békemegállapodás egyik legfőb pontja, amely a fekete kontinens történetének leghosszabb polgárháborúját zárta le észak és dél között. A konfliktus – amelyet etnikai, vallási és ideológiai konfliktusok fűtöttek, valamint a nyersolajtartalék – a központi kormány, illetve az ellene évtizedekig harcoló dél-szudáni SPLM/SPLA (Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom, illetve Hadsereg) között zajlott, és kétmillió áldozatot követelt.

Az északi és déli pártokkal együttműködve dolgozunk azon, hogyan növelhetnénk az ország biztonságát a referendum alatt, és az azt követő időszakban – mondta a főtitkár az ENSZ Biztonsági Tanácsának keddi ülésén. Egyelőre nem tudni, hogy a világszervezet pontosan hány fővel kívánja felduzzasztani a békefenntartók szudáni állományát a január 9-i referendum előtt.

AJÁNLOTT LINKEK:

Középpontba került a kettészakadó Szudán (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik