Nagyvilág

Berlusconi nevetett a WikiLeaks-aktáján

A világ vezetői sorra reagálnak a Wikileaks vasárnapi diplomáciai kiszivárogtatása kapcsán őket ért titkos információkra.

Az európai államok vegyesen reflektáltak az oknyomozó portál legújabb akciójára, melynek során amerikai diplomaták feljegyzései kerültek nyilvánosságra európai és ázsiai kollégáikkal kapcsolatban – értesült a BBC hírtelevízió. A dokumentumok tanúsága szerint Nicolas Sarkozy francia államfőt például tekintélyelvű jelzővel, illetve „meztelen a király” kontextusban említettek, melyre Párizs bosszúsan úgy reagált, hogy a Wikileaks a demokrácia elleni támadást testesíti meg. Az államok védelme komoly dolog, férfiak, nők és állampolgárok védelmét jelenti – jegyezte meg Francois Baroin kormányszóvivő az Europe 1 rádiónak hétfőn. Mindemellett a francia külügyminisztérium kijelentette: Párizs egyetlen francia vezetőnek tulajdonított kijelentést sem erősít meg azok közül, amelyek a WikiLeaks oknyomozó portál által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai sürgönyökben olvashatók.

Az Il Corriere beszámolója szerint az olasz kormány fellélegzett a kiszivárogtatás után, hiszen jóval keményebb kritikára számítottak. A lap értesülése szerint Silvio Berlusconi miniszterelnök állítólag jó nevetett a ráaggatott „tehetetlen, gyarló” jelzőkön. Franco Frattini külügyminiszter ezzel szemben úgy vélte, hogy az akció ” a globális diplomácia szeptember 11-éje” – tudta meg a baloldali La Repubblica című napilap.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök – akit Washington szkeptikusnak állított be a titkos dokumentumok szerint – nem volt hajlandó reagálni a Wikileaks akciójára. Várnunk kell, és majd meglátjuk – fogalmazott Erdogan, aki azon véleményének adott hangot, hogy először érdemes megvizsgálni az oknyomozó portál által közzétett dokumentumok megbízhatóságát.

Moszkva igen visszafogottan reagált azokra az orosz vezetőkre vonatkozó megjegyzésekre, amelyek a Wikileaks oknyomozó honlap által legfrissebben közölt bizalmas amerikai külügyi dokumentumokban találhatók. Dmitrij Medvegyev elnök környezetében egy neve elhallgatását kérő forrás rámutatott, hogy az amerikai kormány előre tájékoztatta orosz partnereit a készülő kiszivárogtatásról. Az illető hozzátette: az orosz diplomaták néha nem kevésbé nyíltak a bizalmas anyagokban. Natalja Tyimakova, Medvegyev sajtótitkára később kijelentette: “A Kreml nem talált semmi érdekeset, vagy kommentárt érdemlőt a Wikileaks által publikált anyagokban.” Szergej Lavrov külügyminiszter kijelentette: “Ez persze jó kis olvasmány, de a politikában inkább partnereink konkrét tetteiből indulunk ki”. Lavrov az indiai fővárosban válaszolt arra a kérdésre, hogy a napvilágot látott információ hatással lehet-e az orosz-amerikai kapcsolatokra. A Wikileaks által kiszivárogtatott dokumentumokban Medvegyev elnököt sápadtnak és tétovázónak, Putyint ugyanakkor alfahímnek minősítették.

Irán és szomszédai kapcsolatait nem fogják megzavarni a WikiLeaks oknyomozó portál információin alapuló jelentések – jelentette ki hétfői sajtókonferenciáján Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök. “A térségbeli országok mind barátai egymásnak. Az ilyen méregkeverés nem lesz befolyással kapcsolataikra” – mondta az iráni elnök, utalva azokra az információkra, melyek szerint Szaúd-Arábia Irán megtámadására ösztönözte volna az Egyesült Államokat. Ahmadinezsád szerint a dokumentumok nem kiszivárogtatások, azokat az amerikai kormányzathoz tartozó tényezők “gyártották” azzal a céllal, hogy zavart keltsenek Irán és arab szomszédai viszonyában.

Barack Obama amerikai elnök célja, hogy minél több nyitott és szabad társadalom létezzen, illetve jöjjön létre világszerte, ám a Wikileaks meggondolatlan kiszivárogtató akciói csak veszélyt jelentenek az efféle törekvésekre – olvasható a Fehér Ház hivatalos közleményében. A sajtóközlemény rámutat: természetszerű, hogy Washington gyakran folytat diplomáciai háttéregyeztetéseket partnereivel, ám ha ezek a privát beszélgetések szalagcímként virítanak a világsajtó címlapjain, az nem csak az amerikai külpolitikára, hanem az USA szövetségeseire is veszélyt jelent.

AJÁNLOTT LINKEK:

Megint robbantott a Wikileaks (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik