Nagyvilág

Szlovák választások: győztek a függetlenek

A független jelöltek szerezték meg a legtöbb polgármesteri és képviselői helyet a szombati önkormányzati választásokon Szlovákiában.

A választásokon majdnem 3 ezer polgármesterről és több mint 21 ezer képviselőről kellett dönteni.

A szlovák statisztikai hivatal vasárnap délutáni közlése szerint a függetlenek 979 polgármesteri és 4764 önkormányzati képviselői bársonyszéket szereztek.

A második helyen az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia végzett 599 sikeres polgármesterjelölttel és 4576 megválasztott képviselővel.

A koalíciós Kereszténydemokrata Mozgalomnak (KDH) 161 polgármestere és 2591 képviselője lesz, míg a szintén koalíciós Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniónak (SDKU) 159 polgármestere és 1772 képviselője lesz a következő négy évben az önkormányzatokban.

A parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártjának (MKP) 129 polgármestere és 1194 képviselője lesz, míg a koalíciós magyar-szlovák Híd pártnak 95 polgármestere és 908 képviselője.

Polgármesteri mandátumot szerzett még a parlamenten kívüli Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) 78 helyen, az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 60 helyen, valamint a Szabadság és Szolidaritás (SaS) 20 településen. Ezeknek a pártoknak 1245, 938, illetve 212 képviselőjük lesz az önkormányzatokban.

Az önkormányzati választásokat különböző okok miatt 24 településen kell megismételni. Az új időpontot két héten belül hirdeti ki a parlament elnöke.

A nyolc megyei jogú város közül hat helyen lesz polgármesterváltás. Négy polgármesteri széket a függetlenek, hármat a Smer, egyet pedig a KDH szerzett meg.

A választási részvétel 49,69 százalékos volt, két százalékkal alacsonyabb, mint 2006-ban.

A hivatalos választási eredményeket a statisztikai hivatal hétfőn hozza nyilvánosságra weboldalán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik