Gazdaság

Van Rompuy: a túlélésért küzd az eurózóna

Az euróövezet a túlélésért küzd, és ha az euróövezetet nem sikerül életben tartani, azt az Európai Unió sem éli túl - mondta kedden Brüsszelben Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.

A volt belga kormányfő, aki jelenleg az Európai Tanács elnöke, az Európai Politikai Központ (European Policy Centre, EPC) nevű elemző műhely rendezvényén tartott előadást.

Anélkül, hogy konkrétan kitért volna a súlyosan eladósodott Írország, illetve Portugália legújabb keletű gondjaira, Van Rompuy azt mondta, hogy az eurózóna fizetési válsága még nem ért véget. Bizakodott ugyanakkor, hogy a túlélésért folytatott harcot meg lehet nyerni.

Írország hétfőn elismerte, hogy esetleges pénzügyi mentőcsomagról folytat tárgyalásokat. Portugália szintén jelezte: nagy a veszélye annak, hogy a piacról már nem lesz képes felvenni további hiteleket kezelhető kamatszint mellett. Írország és Portugália ügyében még a nap folyamán összeülnek a közös pénzt használó tagországok pénzügyminiszterei.

Ezen túl az euróövezet országai úgy döntöttek, hogy 440 milliárd eurós “stabilitási mechanizmust” hívnak életre az esetleges további bajba kerülő tagországok megmentése érdekében. Ez a “biztonsági háló” azonban csak 2013-ig garantált, az októberi EU-csúcson ezért úgy döntöttek, hogy hosszabb távon is működtethető eszközrendszert alakítanak ki.

Az Európai Tanács elnöke úgy vélekedett: most nem helyénvalóak azok a bírálatok, amelyek a tagállamok közötti szorosabb gazdasági-pénzügyi együttműködéssel szemben megfogalmazódnak, hiszen “meg kell menteni az eurózónát”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik