Nagyvilág

Csaló képviselők Afganisztánban

Afganisztánban a választásokat ellenőrző testület csalás miatt 21 képviselőt zárt ki, így nem foglalhatják el helyüket a 249 fős törvényhozásban.

A mintegy kéttucatnyi képviselőre leadott szavazatokat csalás miatt érvénytelenítik – mondta egy, a választásokat felügyelő bizottságban dolgozó. Az érintetteknek nem lesz joguk fellebbezni – tette hozzá Ahmed Zia Rafat.

A képviselőket az ENSZ támogatását élvező választási panaszbizottság (ECC) zárta ki, és az öttagú testületnek tagja a nyilatkozó is.

Az Afganisztánban két hónappal ezelőtt, szeptember 18-án megrendezett parlamenti választások eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra. Panaszok már azelőtt is érkeztek csalásokról és szavazatvásárlásokról, hogy az afgánok az urnákhoz járultak volna. A voksolás napján tapasztalt minimális, korlátozott mértékű erőszak láttán pedig az afgán tisztviselők kezdetben sikerről beszéltek.

Az ECC az elutasított jelöltek listáját most majd átadja a Független Választási Bizottságnak (IEC), amelynek a feladata közölni, hogy kik lesznek a parlament alsóházának (voleszi dzsirga) tagjai. A Független Választási Bizottságot magát is vizsgálja csalás miatt az afgán legfőbb ügyészség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik