Nagyvilág

Orbán Viktor a francia kormányfővel egyeztetett

A magyar miniszterelnök és Francois Fillon a 2011 első felében esedékes soros magyar uniós elnökség teendőiről folytatott megbeszélést.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője elmondta, a közel egyórás megbeszélés után Orbán Viktor és Fillon egyetértett abban, hogy a világgazdasági kihívások és a jövő évi EU-költségvetés körül kialakult probléma következtében Magyarország nehéz időszakban veszi át az uniós elnökséget.

A szóvivő tájékoztatása szerint ugyanakkor a találkozón megfogalmazódott: azért is lehet számítani Magyarország tekintetében sikeres elnökségre, mert semmilyen belpolitikai tényező nem befolyásolja azt negatívan. “Az elkövetkező három évben nem lesznek választások és a kormány mögött áll Európa legstabilabb parlamenti többsége. Ezenkívül az ország megkezdi a kilábalást az adósságcsapdából” – tette hozzá.

A megbeszélésen Szijjártó elmondása szerint szóba került Horvátország uniós csatlakozása is, amiről a tárgyalásokat Magyarország szeretné lezárni még a magyar elnökség idején, valamint Románia és Bulgária csatlakozásának kérdése a schengeni övezethez. Magyarország teljesen elkötelezett mindkét bővítés mellett – hangsúlyozta a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik