Gazdaság

Orbán: speciális gazdasági kísérletet folytatunk

Nem lehet egészen pontosan tudni, hogy ennek bukás vagy siker lesz az eredménye - mondta a miniszterelnök.

Magyarország gazdaságilag speciális helyzetben van, ezért a kormány egy egyedi “gazdasági mixtúrát” készített, amelynek egyes elemei tetszenek a piacoknak, más elemeit viszont “utálják”, de a kormány kitart a gazdasági kísérlet mellett – jelentette ki Orbán Viktor csütörtökön Párizsban, miután találkozott a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkárával.

A magyar miniszterelnök szerint a piacoknak a kormányzati gazdaságpolitikából tetszik a gazdasági növekedés erősítése, a költségvetési hiány csökkentése vagy a szakképzés átalakítása, ugyanakkor “utálják” a bankadót, a válságadót vagy a “nyugdíjrendszerben az első és második pillér összeolvasztását.”

Orbán Viktor hangsúlyozta: mivel eddig senki sem csinált hasonló gazdaságpolitikát, és Magyarország helyzete egyébként is különleges, ezért most nem lehet egészen pontosan tudni, hogy mi lesz ennek a gazdasági kísérletnek az eredménye: bukás vagy siker, de a kormány mindent megtesz a siker érdekében.

A magyar kormányfő emlékeztetett rá: még tavasszal Davosban találkozott Angel Gurriával, az OECD főtitkárával, ahol jelezte, hogy kormánya olyan költségvetést örökölt az előző kabinettől, amelyben nem valósak a számok, viszont ha azokat nyilvánosságra hozza, megnő az összeomlás kockázata. A miniszterelnök megköszönte Gurria akkori tanácsát, miszerint “beszéljen keveset és dolgozzon sokat”, mert Orbán szerint ennek hatására lett valós az idei költségvetésben szereplő 3,8 százalékos államháztartási hiánycél.

Orbán Viktor megerősítette, hogy kormányának legfontosabb feladata Magyarország eladósodottságának csökkentése. Kérdésre válaszolva azt is elmondta: Magyarországon a nemzeti bank függetlensége biztosított és az is marad.

A magyar miniszterelnök még csütörtökön találkozik Francois Fillon francia kormányfővel, pénteken délelőtt pedig Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnökkel. Ezt követően pénteken és szombaton Portugáliába utazik a kormányfő, ahol Lisszabonban részt vesz és felszólal a NATO-csúcson és a NATO-Oroszország csúcson is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik