Nagyvilág

A tűzvész áldozatait gyászolják Sanghajban

A hétfői sanghaji toronyháztűz 53 áldozatából 26-ot DNS-minta alapján azonosítottak, a túlélőket és a hozzátartozókat adományokkal segítik.

Eközben a kínai kormány körlevélben utasított a tűzvédelem megerősítésére.

A dél-kínai metropoliszban a város minden részéből virágokat vittek a kiégett 28 emeletes épülethez, ahol a hétfői tüzet vélhetően engedéllyel nem rendelkező, munkájukat szabálytalanul végző hegesztők okozták. A hatóságok eddig nyolc embert vettek őrizetbe, de kilétük és szerepük, vagyis hogy pontosan milyen felelősség terheli őket, egyelőre nem ismert.

Helyi illetékesek csütörtökön közölték, hogy 26 esetben azonosították az elhunytakat DNS-minták segítségével. Összesen 126 a sérültek száma, közülük jelenleg 70-en állnak kezelés alatt, 15-nek az állapota továbbra is kritikus, többségük füstmérgezéstől, légúti égéstől szenved, sokuknak rendellenes a szívműködése. Vannak, akik egyelőre nem tudnak beszélni. A hozzátartozókkal, és azok közül is többekkel, akik a tragédiát végignézték, pszichológusok foglalkoznak.

Sajtójelentések az emberek adakozásáról számolnak be, a Sanghaji Jótékonysági Alapítványhoz kedd estig több mint 1,1 millió jüan (34 millió forint) érkezett, az alapítvány közel a felét már kiosztotta a túlélők között. Az ideiglenes fedél alá kerültek ruhát, párnákat, takarókat, kendőket is kaptak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik