Nagyvilág

Görög kommandósok lepték el a gázai segélyhajót

Görög kommandósok szálltak fel az athéni Piraeus kikötőben állomásozó hajóra, melyen állítólag egy csoport aktivistát tartanak fogva csütörtök óta – számolt be a BBC hírtelevízió.

A fedélzeten lévő Tauqir Sharif elmondása szerint a Strofade IV. kapitány azzal gyanúsította a Road to Hope nevű segélyszervezet önkénteseit, hogy terroristák. A brit külügyminisztérium már vizsgálja az esetet, az athéni brit nagykövetség pedig jelezte, hogy kapcsolatban állnak a hajó tulajdonosával, illetve a görög hatóságokkal.

A fedélzeten lévők biztonságban vannak és sértetlenek, de még mindig arra várnak, hogy a görög hatóságok választ adjanak a kérdéseikre – idézte Ellie Merton szavait a CNN hírtelevízió. Ellie Merton – aki a londoni Road to Hope szervezet képviselője – elmondta: a hajó csütörtökön hagyta el Líbiát, és egy vitát követően „rabolták el” a konvoj tagjait. Mindenkit megdöbbentett ez a bizarr helyzet – fogalmazott Merton, aki saját bevallása szerint a Faceebookon, és sms-ben tartotta a kapcsolatot az aktivistákkal. A szervezet állítása szerint hét brit, két ír és egy algériai állampolgár alkotja a tízfős csapatot, mindemellett legkevesebb hét líbiait is a fedélzeten tartanak.

A hajó rendeltetését tekintve segélyszállítmányt visz a Gázai övezetbe, és ha minden a terv szerint alakult volna, Líbia partjainak elhagyását követően 55 újabb önkéntes csatlakozott volna a konvojhoz. A hajó egyik célja eredetileg Egyiptom volt, hogy onnan juttassák be a csomagokat Gázába, de miután a kapitány nézeteltérésbe keveredett egy egyiptomi közvetítővel, a hajó – hátrahagyva a segélyszervezet rakományát, és egy csoport önkéntest- hirtelen elhajózott Líbia partjaitól.

AJÁNLOTT LINKEK:

Újabb próbálkozás a gázai blokád áttörésére (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik