Nagyvilág

Békülne az iszlámmal Obama

Az iszlám világggal igyekezett javítani az Egyesült Államok kapcsolatát Barack Obama ázsiai útjának második állomásán, Indonéziában. Az amerikai elnök a gazdasági, politikai és biztonsági területen is a viszony erősödését reméli Dzsakartával.

Gyerekkorának egyik helyszínére, Indonéziába érkezett Barack Obama ázsiai útjának második állomásaként. Az Egyesült Államok első fekete elnöke általános iskolás korában négy évig élt és tanult Dzsakartában, ahol a Koránnal is megismertették. Szoros programja azonban nem engedett számára sok nosztalgiázást. A 24 órásra tervezett látogatást is megrövidítette néhány órával a Merapi vulkán újabb kitörése Jáva szigetén, amelynek füstje miatt több járatot is törölni kellett. Obama útja szerdától Dél-Koreában folytatódik.

Az amerikai elnököt Szuszilo Bambang Judhojono, Indonézia elnöke a palotájában fogadta kedden, szerdán pedig meglátogatta Délkelet-Ázsia legnagyobb mecsetét, az Isztiklált, továbbá beszédet mondott a Dzsakartai Egyetemen. Obama a látogatás során annak a reményének adott hangot, hogy három területen bővíthetik a kapcsolatot Indonéziával: a kereskedelmi, a politikai és a biztonsági kérdésekben, valamint az olyan közös kihívások kapcsán, mint a klímaváltozás. Regionális és globális problémák is szóba kerültek, így a Közel-Kelet, Kína és Mianmar. Az utóbbi országgal kapcsolatban kitért a vasárnap lezajlott választásokra, amelyek szerinte nem voltak sem szabadok, sem csalástól mentesek. Újra kérte az olyan politikai foglyok szabadon engedését, mint Ang San Suu Kyi. Kínával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy Kína sikerességét és gazdagságát kívánja, mert ez elősegítené az egész térség fejlődését és piacot nyitna az Egyesült Államok számára is. Viszont emellett annak is hangot adott, hogy szeretnék, ha mindenki betartaná a nemzetközi szabályokat és felismernék a felelősségüket egymás felé.

A világ legnépesebb muszlim országának egyetemén elmondott beszédében Obama folytatta a tavaly Kairóban elmondott beszédét, amikor új kezdetet javasolt Amerika és az iszlám kapcsolatában. Most úgy fogalmazott, hogy Washingtonnak többet kell tennie e viszony javulása érdekében, de azt is elismerte, hogy a múltat nehéz eltörölni. Kijelentette, hogy országa nincs és nem is fog háborúban állni az iszlámmal, de mindenkinek harcolnia kell az al-Kaida ellen. Megígérte azt is, hogy az Egyesült Államok mindent elkövet, hogy mielőbb igazságos béke születhessen a Közel-Keleten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik