Nagyvilág

Schröder szerint Bush hazudik

Cáfolta Gerhard Schröder volt német kancellár Geroge Bush volt amerikai elnök állítását, miszerint teljes támogatásáról biztosította volna az Egyesült Államokat az iraki háború megindítása előtt.

“(George W.) Bush nem mond igazat” – szögezte le Schröder.

Bush a memoárjában felidézett egy 2002. január 31-én a Fehér Házban lezajlott szűk körű találkozót, amelyen a volt német kancellár szerinte teljes támogatást ígért Washington Irak-politikájához. Bush Decision Points című emlékiratában úgy emlékszik vissza az esetre, hogy Schröder félrevezette őt. A volt amerikai elnök szerint amikor közölte, hogy utolsó lehetőségként kész akár katonai erőt is bevetni Szaddám Huszein ellen, az akkori német kancellár azt felelte: “ami igaz Afganisztánra, az igaz Irakra is. A terrorizmust támogató nemzeteknek számolniuk kell a következményekkel. Ha gyorsan és határozottan elintézi az ügyet, ön mellett állok.” Bush a maga részéről ezt a “támogatás kinyilvánításának” vette, és fájlalta, hogy néhány hónappal később a német parlamenti választási kampányban Schröder visszakozott az ígéretétől.

Schröder keddi berlini nyilatkozatában ezzel szemben azt állította, hogy a szóban forgó beszélgetésen azt mondta: Németország mindenképpen az Egyesült Államok oldalára áll, ha valóban bebizonyosodik, hogy Irak – csakúgy, mint Afganisztán – az al-Kaida harcosainak nyújtott menedéket. “Ez az összefüggés azonban – ahogy az a 2002-es év folyamán kiderült – hamis és erőltetett volt” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik