Nagyvilág

Bush eleinte nem akarta Irakot támadni

George W. Bush volt amerikai elnök azt állította az NBC televízióban, annak idején kezdetben ellenezte, hogy az Egyesült Államok megtámadja Irakot.

Az exelnök úgy fogalmazott: kezdetben “ellenzéki” volt saját kormányában, míg végül csatlakozott azokhoz, akik erőt akartak alkalmazni Szaddám Huszein ellen. Bush abból az alkalomból vendégeskedik különböző tévék műsoraiban, ad rádió- és lapinterjúkat, hogy kedden jelenik meg Döntési pontok című memoárkötete.

“Én még esélyt akartam adni a diplomáciának” – mondta. Arra a kérdésre, hogy alelnöke, Dick Cheney vette-e rá őt Irak megtámadására, azt válaszolta, hogy ennek nincs jelentősége. Mint elnök “én döntöm el, hogy mikor támadunk. Lehet, hogy (Dick Cheney) azt mondta: menjünk, de én azt, hogy ne” – mondta.

Mindazonáltal a volt elnök nem szabadkozott a háború miatt az NBC műsorában. “Ha bocsánatot kérnék, az azt jelentené, hogy rossz döntést hoztam. Viszont nem gondolom, hogy rossz döntés volt. Jobban érzi magát a világ Szaddám Huszein nélkül” – mondta.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bush: “Újra megkínoztatnám Khalid Sheikh Mohammedet” (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik