Nagyvilág

Célba ért a német atomhulladék

Célba ért kedden az a német nukleáris hulladékszállítmány, amelyet Franciaországból indítottak el a múlt hét végén, s amelynek szállítását erőszakos környezetvédők megmozdulásai lassították.

A német erőművekből kikerült, s Franciaországban tárolásra alkalmassá tett hulladékot – miután hétfőn megérkezett az észak-németországi Dannenberg vasútállomására – tehergépkocsik szállították a gorlebeni hulladéktározóba. Ehhez azonban a rendőrségnek meg kellett tisztítani az utat a tiltakozók által emelt akadályoktól. Egy helyen egy pásztor 500 birkát és 60 kecskét terelt az útra, hogy hátráltassa a szállítást.

A normandiai Valognes-ban üvegbe zárt, majd 40 centiméter falvastagságú acéltartályokba tett hulladék a tiltakozó megmozdulások miatt 92 óra alatt tette meg az 1500 kilométeres utat Gorlebenig. Ez volt eddig a leglassúbb szállítás – az előző rekord 2008-ban volt, amikor a nukleáris hulladék célba juttatásához 79 óra kellett.

Németországban az 1986-os csernobili atomerőművi baleset óta népszerűtlen a nukleáris energiatermelés. Tíz évvel ezelőtt a német kormány úgy döntött, hogy 2021-re bezárja az ország 17 atomerőművét, de ezt a döntést Angela Merkel kormánya nemrég felülbírálta, s úgy döntött, hogy az erőművek élettartamát átlagosan 12 évvel meghosszabbítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik