Nagyvilág

Megugrott a Merapi áldozatainak száma

Tovább emelkedett pénteken az indonéziai Jáva szigetén működő Merapi vulkán halálos áldozatainak a száma: a hatóságok legutóbbi közlése szerint a tűzhányó már 122 emberéletet követelt.

A mentésben részt vevők szerint a hajnali, illetve reggeli órákban 58 személy vesztette életét, miután az újabb kitörés után mérgező gázfelhő árasztott el egy, a vulkánhoz közeli kis települést. Több mint 70-en megsérültek, köztük sokak állapota életveszélyes. A vulkán felől áramló forró gázfelhő néhol elérte a 750 fokot.

A gázfelhő által “letarolt” Bronggang nevű település a krátertől 15 kilométerre fekszik.

A tűzhányó október 26-án tört ki, és a természeti katasztrófa mostanáig 122 halálos áldozatot követelt. A szakértők ugyanakkor azzal számolnak, hogy az áldozatok száma tovább növekedhet.

Az idézett szakértők ugyanakkor értetlenül álltak az előtt, hogy a Merapi közvetlen közelében lévő településekről, az úgynevezett veszélyzónából az illetékes hatóságok miért nem evakuálták az embereket.

Szemtanúk megdöbbentő beszámolói szerint a település férfilakói közül többen motorkerékpárral menekültek a helyszínről, míg a nőket és a gyermekeket teherautókkal igyekeztek menteni.

AJÁNLOTT LINK:

Véget érhet a vulkán okozta káosz? (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik