Nagyvilág

Izraeli terv: kivonulás egy dél-libanoni faluból

Izrael elkészítette a tervét annak, hogyan vonuljon ki egy a libanoni határon lévő falu négy éve megszállt északi részéből - közölte vasárnap egy névtelenül nyilatkozó illetékes.

Az elképzelést Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn fogja ismertetni Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral. A részletek nem ismeretesek, de Jeruzsálem minden valószínűség szerint biztosítékokat követel arra vonatkozóan, hogy az Irán támogatását élvező harcias síita Hezbollah szervezet nem vetheti meg a lábát a településen, és nem használhatja Izrael elleni támadások kiinduló pontjaként.

A mintegy kétezer ember lakta Gadzsart Izrael 1967-ben megszállta, de miután 2000-ben visszavonta csapatait Dél-Libanonból, a falunak is csak a déli részét tartotta meg. Az északi részt 2006-ban, a Hezbollahhal vívott harcok nyomán foglalta el.

Megfigyelők szerint a tervezett kivonulás segítségére lehet a Hezbollah növekvő befolyásával küzdő, nyugati támogatást élvező Szaad Haríri miniszterelnöknek. Azokat erősíti, akik azt mondják, hogy nincs szükség a Hezbollah fegyvereire, megszállva tartott területeit Libanon a nemzetközi közösség segítségével, békés úton is visszaszerezheti Izraeltől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik