Nagyvilág

Újabb levélbombát robbantottak Athénban

A francia nagykövetségnek címzett levélbombát hatástalanítottak robbantással a rendőrök csütörtökön Athénban.

Mindemellett több más gyanús csomagot átvizsgáltak egy külvárosi csomagküldő szolgálat épületében. A küldemény gyanús körülmények között – egy kivájt könyvbe rejtve – érkezett a francia nagykövetségre, ezért a képviselet egyik munkatársa visszaküldte a csomagküldő szolgálatnak. A borítékon feladóként a görög ortodox egyház hibás címe volt feltüntetve.

A levélbombákkal összefüggésben hétfőn őrizetbe vett két görög fiatalember ellen terrorizmus gyanújával indult vizsgálat. Csütörtökön egyikük sem volt hajlandó megszólalni az ügyükben eljáró vizsgálóbíró előtt.

Egyes információk szerint az athéni közlekedési minisztérium mindenesetre nem szándékozik meghosszabbítani a jelenleg érvényben lévő, 48 órás korlátozást, amely a Görögországból külföldre küldött levelek továbbítását érinti. Az intézkedésre azért volt szükség, hogy minden külföldre címzett küldeményt átnézhessenek.

Hétfő óta 14, nagykövetségeknek és európai vezetőknek küldött levélről derült ki, hogy robbanószerkezetet tartalmaz. Közülük kettő még a rendőrség érkezése előtt felrobbant, egy pedig egészen Angela Merkel német kancellár berlini irodájának postázójáig eljutott. Merkelen kívül Nicolas Sarkozy francia elnöknek és Silvio Berlusconi olasz kormányfőnek is címeztek egy-egy robbanó levelet. Ez utóbbi ellenőrzése közben robbant fel egy olasz reptéren.

A görög hatóságok szerint szélsőbaloldali anarchisták állhatnak a merényletek hátterében. Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nyomására kénytelen volt megszorító intézkedéseket bevezetni, hogy az ország kilábaljon a hitelválságból.

AJÁNLOTT LINK:

Görögországban teljesen megállt az élet (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik