Nagyvilág

Ruhamrendőrök törtek az orosz mágnásra

Felfegyverkezett, álarcot viselő rohamrendőrök támadtak az Alexander Lebegyev iparmágnáshoz köthető National Reserve Corporation bankra - adta hírül a guardian.co.uk brit hírportál.

Hozzávetőlegesen 30 felfegyverkezett, álarcot viselő rendőr rontott az intézményre kedden Moszkvában – számolt be a lap. Alexander Lebegyev egyben két brit lap, az Independent és a London Ewening Standar tulajdonosa is.

A rendőrség kutatást folytatott az intézmény központjaiban és moszkvai fiókjában, ahol dokumentumokat koboznak el – számolt be az esetről Artyom Artyomov, az üzletember szóvivője. Hozzátette, hogy Lebegyev – aki szintén az épületben tartózkodott – korántsem örül a rendőrség tüntetőleges akciójának, és nem érti, hogy miért van szükség maszkos rohamrendőrök cirkuszi előadására. A szóvivő elmondta: egyelőre nem tudni, hogy az orosz hatóságok pontosan mit akarnak az üzletembertől, biztos azonban, hogy a rendőrség nem tartóztatta le Lebegyevet, mindössze háttérinformációkat követel a banktól.

A National Reserve Corporationt Alexander Lebegyev alapította a kilencvenes évek elején, az intézmény a milliárdos üzletember pénzügyi birodalmának legfőbb pillére. A szóvivő elmondása szerint Lebegyev egyetlen oroszországi ellensége Juríj Luzskov volt moszkvai főpolgármester: a mágnás élesen kritizálta Luzskovot, és a 2003-as választásokon indult is ellene. Valószínűtlen azonban, hogy Luzskov állhat a hatósági támadás mögött, hiszen a volt moszkvai vezetőt nemrég mozdította el posztjáról az orosz vezetés – adott hangot véleményének Artyomov.

AJÁNLOTT LINK:

Ki lesz Moszkva új ura? (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik