Nagyvilág

Népszámlálást tartanak Oroszországban

Oroszországban mintegy 650 ezer kérdezőbiztos közreműködésével népszámlálás kezdődött. A legutóbbi 2002-ben volt.

A mostani népszámlálás valójában már szeptember elején megkezdődött a nehezen megközelíthető vidékeken, elsőként Csukcsföldön.Az ország lakóinak számát ma mintegy 142 millióra becsülik, miközben 1991-ben, a Szovjetunió fennállásának utolsó évében még 148 millió volt. Azóta azonban nőtt a halálozási arány, a terhességmegszakítások száma emelkedett, és a születési arány visszaesett; az utóbbiakat a gazdasági nehézségekkel magyarázzák.

A hatóságok a népszámlálástól – főleg a fővárosban – a volt szovjetköztársaságokból érkezett migránsokról várnak az eddiginél pontosabb adatokat. A lakosságot hónapok óta folyamatosan tájékoztatták a népszámlálásról, a televíziók együttműködésre szólítottak fel mindenkit.

Az orosz emberek nem szívesen adnak tájékoztatást személyes adataikról és gyanakvással fogadnak minden idegent. Az ortodox egyház külön is felszólította híveit a részvételre azzal, hogy nincs mitől tartani, Mária és József, Jézus Krisztus szülei is részt vettek népszámláláson.

A mintegy 17 milliárd rubelbe kerülő népszámlálás első adatait áprilisban adja közre a Roszsztat, az orosz statisztikai hivatal. 2012. június végéig a részletes eredményeket is feldolgozzák és 2012 végén adják közre a teljes adattömeget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik