Nagyvilág

Nepáli katonák hurcolták be Haitiba a kolerát?

Több százan tiltakoztak a Haitiban állomásozó nepáli ENSZ-békefenntartók táboránál, s követelték távozásukat, őket tartva felelősnek a karibi országban kitört kolerajárványért.

Haitiban október 20-án jelentkeztek az első kolerás esetek, s a járvány péntekig összesen 330 halálos áldozatot követelt. Egyelőre nem tudni, mi okozta az első kolerás megbetegedéseket. Ugyanakkor a karibi országban ezt megelőzően évtizedek óta nem volt kolera – miközben Nepálban az ilyen esetek mindennaposak, s ráadásul az ázsiai országból jövő katonák első csoportja is épp a járvány kirobbanása előtt, október 9-vel kezdődően érkezett Haitira.

A baktérium által előidézett, rendkívül fertőző kolera nagyon erős hasmenést okoz, ami megfelelő kezelés hiányában néhány órán belül akár halálhoz is vezethet. Kezdeti stádiumában könnyen kezelhető: a kiszáradt betegeket rehidratáló folyadékkal kell megitatni. A szigorú higiéniai intézkedések és a tiszta ivóvíz biztosítása a legjobb módszer arra, hogy többé kevésbé gyorsan megfékezzék a járvány terjedését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik