Nagyvilág

Az al-Kaidára vall a repülőn felfedezett csomagbomba

Ilyen robbanóanyaggal akarták tavaly felrobbantani az Amszterdam-Detroit közötti járat egyik gépét.

Az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városában előző nap fedeztek fel egy gyanús küldeményt egy nagy, légi teherszállításra szakosodott cég, a FedEx egyik repülőgépén. A terrorriasztás során ezzel egy időben az angliai East Midlands repülőtéren, a UPS gépén találtak gyanús csomagot.

A csomagban lévő nyomtatóban, illetve festékkazettájában pentaeritrit-tetranitrát (PETN) volt. Ilyen anyagot rejtett el sikertelen merényletkísérlete során magánál – az alsónadrágjában – 2009 decemberében Amszterdamból Detroitba tartó nigériai Faruk Omar Abdulmutallab is. A PETN egy robbanó salétromsavészter, amelyet széles körben használnak az iparban és a hadászatban. Tiszta állapotban fehér, kristályos, viszonylag könnyen tárolható.

“A csomagot szakszerű módon készítették el, a nyomtatóban elrejtettek egy zárt áramkört, amelyhez egy mobiltelefon SIM-kártyája volt csatlakoztatva” – emelte ki a dubaji rendőrség közleménye, amely szerint “ilyen módszerekkel éltek már korábban az olyan terrorszervezetek, mint például az al-Kaida”.

A sejkség rendőrségét nemzetközi kommunikációs csatornákon keresztül értesítették a lehetséges, Jemenből a FedEx útján érkező csomagról, amely robbanóanyagot tartalmaz. A pokolgépet egyébként a szakértők már hatástalanították.

A dubaji rendőrség szombati közleménye mellékleteként fotókat is közreadott a csomag tartalmáról. A küldeményben egy kezelési útmutató, egy angol regény, valamint jemeni emléktárgyak is voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik