Nagyvilág

300 fölött a cunami áldozatainak száma

Tovább nőtt az indonéziai földrengést követő szökőár áldozatainak száma: a hatóságok csütörtöki közlése szerint több, mint 370-en vesztették életüket a cunamiban.

379 embert még mindig eltűntként tartanak számon, ám a mentőcsapatok szerint ez a szám végül elérheti a félezret is.

A Szumátra szigetétől nyugatra fekvő Mentawi-szigetcsoportot hétfőn rázta meg a 7,7-es erejű földmozgás, ami hamarosan szökőárt váltott ki a térségben. Bár a hatóságok elrendelték a szökőár-riadót, a helyiek szerint túl későn, és így nem tudtak felkészülni a partra zúduló hatalmas tengeri hullámokra.

Szuszilo Bambang Judhojon indonéz elnök – megszakítva hivatalos vietnami útját – a térségbe utazott, hogy a helyszínen tájékozódjon a károkról. Csütörtökön kikötött az első segélyeket szállító hajó is Észak-Pagai-szigeten, amelyet a legjobban sújtott a természeti csapás. A hajó élelmiszert, ivóvizet, gyógyászati eszközöket, valamint halottas-zsákokat szállított a térségbe, ahol több száz sebesültet kezelnek kórházakban.

A túlélők eközben arról számoltak be, hogy a 2004-es cunami után felállított szökőár-figyelő rendszer nem működött megfelelően. A helyiek szerint ugyanis szinte semmilyen figyelmeztetést nem kaptak a várható háromméteres hullámokról, amelyek gyakorlatilag letarolták a leginkább érintett szigetek egyes partszakaszait.

A kontinentális lemezek találkozásán elterülő Indonéziában gyakoriak a földrengések és a vulkánkitörések. Az országban kedden tört ki a Merapi vulkán, legkevesebb 25 áldozatot követelve. A Jáva szigetén lévő Merapi a legveszélyesebb Indonézia 69 aktív tűzhányója közül.

AJÁNLOTT LINKEK:

Politikai földrengést is hozhatnak a természeti katasztrófák (Kitekintő.hu)

Képriport Indonézia fővárosáról, Jakartáról (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik