Nagyvilág

Nem működött a szökőár-előrejelző rendszer

Nem működtek a szökőárat előrejelző bóják a cunami által sújtott indonéziai Mentawai-szigetek közelében – számolt be a BBC.

Egy indonéz kormányhivatalnok a BBC brit televíziónak azt nyilatkozta, hogy a szigetek közelében elhelyezett két vészjelző bóját megrongálták, ezért használaton kívül voltak a szökőár idején.

A cunami által legsúlyosabban érintett Mentawai-szigetek lakói korábban arról számoltak be, hogy az árhullám megérkezése előtt semmilyen figyelmeztető jelzést nem kaptak, annak ellenére, hogy rendelkeztek az előrejelző berendezésekkel. A vészjelzés hiánya is hozzájárult ahhoz, hogy a 7,7-es erősségű földrengés okozta három méteres hullámok legkevesebb 270 ember életét kioltották.

Az indonéz hatóságok két évvel ezelőtt kezdték el a speciális bójákból, illetve parti árapály mérő berendezésekből álló műholdas korai előrejelző rendszer felállítását. A BBC-nek nyilatkozó indonéz szakember szerint a cunami minél korábbi előrejelzésében a bójáknak van nagyobb szerepük, hiszen ezek a nyílt vízen úsznak, így ezeket éri el elsőnek az árhullám.

A rendszer, amelyet a 2004-es, több százezer ember életét követelő szökőár után kezdek el megtervezni, várhatóan 2010 végére készül el véglegesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik