Nagyvilág

Gyilkos láz tombol Pakisztánban

Eddig 25 ember halt meg a gyorsan terjedő dengue-lázban, és több mint 3 ezer embert vittek kórházba, akiket a lázat okozó szúnyogfajta csípett meg.

Dr. Vaszim Hán, az iszlámábádi Pakisztáni Orvostudományi Intézet szóvivője azt közölte, hogy naponta mintegy 150 dengue-lázas beteg kerül az ő kórházukba a főváros külterületeiről. Nyugtatólag hozzátette azonban, hogy “nem kell megrémülni még a pozitív vizsgálati eredményektől sem” – hacsak nem merül fel komplikáció.

Ám a helyzet ennél súlyosabbnak tűnik, mivel a betegség ellen még nincs jóváhagyott oltóanyag. Helyi sajtóhírek szerint az Országos Egészségügyi Intézetben jelenleg 11 vakcinát tesztelnek, hogy úrrá legyenek a dengue-járványon. A halálos áldozatok közül egyébként legkevesebb 17-et a déli Szindh tartományban vitt el a kór. Több mint 900 beteget a keleti Pandzsáb tartományban kezelnek kórházban.

A nagy nyári áradások következményeként a kolera is felütötte fejét az országban. Három tartományból, Szindhből, Pandzsábból és Haibár Pahtunhvából (korábban Északnyugati határtartomány) egy híján száz esetet jelentettek eddig.

AJÁNLOTT LINK:

Kolerajárvány: Nigériában 231 halott (Index.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik