Nagyvilág

Ázsia szegényeit sújtja legjobban a klímaváltozás

Az ázsiai szegényeket sújtják majd legjobban a klímaváltozás, illetve a rohamos városiasodás által előidézett katasztrófák – állítja a Világbank egyik szakértője.

„A szegény emberek az életükkel fizetnek majd a katasztrófákért” – jelentette ki John Roohme, a nemzetközi szervezet kelet-ázsiai fejlesztési részlegét vezető szakember egy regionális konferencián.

Roohme kifejtette, hogy Ázsiában található a klímaváltozás következményei által legveszélyeztetettebb országok többsége: ezekben az államokban okozzák a legtöbb halálesetet, illetve a legnagyobb GDP-veszteséget a természeti katasztrófák. A szakértő példaként említette Bangladest, ahol 2050-re egyetlen erősebb ciklon is kilencmilliárd dolláros károkat okozhat majd, főleg a legszegényebbek körében.

A Világbank számításai szerint a 2050-re várható két Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés esetén évente 75-100 milliárd dollár pluszköltséget jelent majd a világnak a klímaváltozás következményeihez való alkalmazkodás. A nemzetközi szervezet arra is rávilágít, hogy ennek az összegnek a legnagyobb részét a kelet-ázsiai, illetve a csendes-óceáni régió államainak kell majd megfizetniük.

AJÁNLOTT LINK:

Az emberek nem félnek eléggé a klímaváltozástól (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik