Nagyvilág

Újabb lépés a kereskedelmi űrhajózás felé

Átadták a turista-űrhajó kifutópályáját.

Richard Branson milliárdos és az új-mexikói kormányzó, Bill Richarson pénteken ünnepélyes keretek között felavatta az első kereskedelmi űrhajók indítására és fogadására szánt kifutópályát. A Spaceport America betoncsíkját az új-mexikói Las Cruces mellett állították üzembe, ahol a Virgin Galactic vállalkozás központja is van. A ceremónián a Virgin tulajdonosa a második űrkorszak kezdetének nevezte a vállakozást.

A SpaceShipTwo űrrepülő a tervek szerint 2012-től kezdi szállítani az utasokat az űrbe, pontosabban annak határára. A pénteki ceremónián is lehetett látni a White Knight Two nevű hordozórepülőt, és a hasához erősített hat személyes űrrepülőt. A WK2 15 kilométerre emelkedik, ott leválik róla a SpaceShipTwo, amely mintegy száz kilométeres magasságba viszi tovább az utasokat.

Bár az utasok csak néhány percig élvezhetik a súlytalanság állapotát, több mint 380-an már kifizették az összesen három órás utazás 200 ezer dolláros (kb. 40 millió forint) árát. “200 ezer dollár sok pénz, de azt hiszem, méltányos ár ezért az életre szóló élményért” – mondta egy új-zélandi férfi az avatón az AFP hírügynökségnek, míg egy orosz vállalatvezető arról beszélt, hogy szüleit is magával viszi a különleges utazásra, amely mindig is élete nagy álma volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik