Nagyvilág

Mubarak marad Egyiptom elnöke

Hoszni Mubarak jelenlegi elnök lesz a következő egyiptomi elnök – fogalmazott az Associated Press (AP) hírügynökségnek egy magas beosztású kormánypárti képviselő.

Alieddin Hilal kijelentésével azokat a korábbi sajtóértesüléseket igyekezett cáfolni, miszerint az immáron 30 éve hatalmon lévő, 82 éves Mubarak súlyosbodó betegsége miatt le fog mondani a posztjáról. Hilal-t gyakran az Nemzeti Demokratikus Párt szóvivőjeként tartják számon.

Az egyiptomi elnök egészségügyi állapotát érintő spekulációk először júliusban láttak napvilágot, amikor amerikai hírszerzési források azt pedzegették, vajon haldoklik-e Mubarak. A nyugati hírszerzés akkor úgy értesült ugyanis, hogy az elnököt gyomor- és hasnyálmirigyrák kínozza. Mubarakot július elején egy franciaországi kórházban kezelték, márciusban pedig az epekövével műtötték Németországban.Betegségének híre az utódlás kérdését helyezte a középpontba, Mubarak ugyanis sosem nevezett ki alelnököt. Sajtóértesülések szerint felmerült, hogy halála esetén 46 éves fia, Gamal léphetne apja helyébe.

Ajánlott link:

Egyiptom: kinek kell egy bojkott? (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik