Nagyvilág

Egyiptom elnöke haldoklik?

Nyugati hírszerző ügynökségek szerint Hoszni Mubaraknak maximum egy éve van hátra.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök egy éven belül meg fog halni, szervezetét ugyanis gyomor- és hasnyálmirigyrák kínozza – jelentették amerikai és egyéb nyugati hírszerző ügynökségek. Július elején egy franciaországi kórházban kezelték, márciusban pedig az epekövével műtötték Németországban.

A közép-európai hírszerzés képviselője a The Washington Postnak úgy nyilatkozott: Mubarak várhatóan egy éven belül meg fog halni, még a 2011-es, szeptemberben tartandó, egyiptomi elnökválasztás előtt. Egy magas beosztású amerikai hivatalnok szerint tudvalevő, hogy Mubarak haldoklik, csak azt nem világos, hogy mikor fog eltávozni az élők sorából. Ez a stádium sokáig elhúzódhat, elég csak Fidel Castróra gondolni – tette hozzá.

A The Washington Times értesülése szerint a Nemzeti Hírszerzési Ügynökség és az Amerikai Központi Parancsnokság már számba vette az elnök halála után várható lehetséges hatalomátadás részleteit. Ugyanakkor a külügyminisztérium megerősítette: senki sem foglalkozik egy Mubarak utáni időszak részleteivel. Még mindig ő Egyiptom elnöke, mi pedig bízunk benne és kormányában, mint a közel-keleti biztonság és stabilitás terén játszott fontos szereplőben – fogalmazott egy neve elhallgatását kérő hivatalnok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik