Nagyvilág

Kínai cégek segítik az iráni atomprogramot

Az Egyesült Államok gyanúja szerint kínai vállalatok segítenek Iránnak rakéta- és atomfegyver-fejlesztésében - jelentette a The Washington Post.

Az újság egy magas rangú, magát megnevezni nem kívánó amerikai tisztviselőt idézve azt írta, felszólították Pekinget, hogy vessen gátat ennek. A kérést Robert Einhorn, az amerikai külügyminisztérium leszerelési ügyekben illetékes különtanácsadója továbbította Pekingnek ez év szeptember végén, amikor küldöttség élén járt a kínai fővárosban. Az amerikai diplomata tárgyalópartnereinek egy hosszú listát adott át azoknak a kínai vállalatoknak és bankoknak a nevével, amelyekről Washington gyanítja, hogy megsértik a Teherán ellen elrendelt ENSZ-szankciókat.

Az amerikai titkosszolgálatok úgy vélik, hogy kínai cégek az iráni hadseregnek tiltott technológiákat és eszközöket adtak át, az ügyletet pedig kínai bankok finanszírozták – írta a lap. A műveletek nagyobb része az iráni rakétaprogrammal kapcsolatos.

A napilap idézte egy nyugati titkosszolgálat magas rangú tisztviselőjét, aki szerint kínai cégek csúcstechnológiájú karbonszálat adtak el Iránnak, hogy segítsék jobb centrifugák előállítását, ami a nukleáris anyagok dúsításához szükséges. A The Washington Post úgy tudja, hogy egy kínai vállalat 2008-ban 108 darab, az urándúsítók működéséhez fontos nyomásmérőt szállított Teheránnak.

Egy évvel korábban pedig egy kis cég az északkelet-kínai Talien (Dalian) kikötővárosból egyebek közt grafitot, réz-wolframot, porított wolframot, nagy szilárdságú alumíniumötvözeteket és acélt szállított Iránnak. A gyanúba fogott vállalatoknak Irán amerikai bankokon keresztül utalta át a pénzt – írta cikkében a The Washington Post.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik