Nagyvilág

Már csak két chilei bányász van kórházban

A harminchárom chilei bányász közül összesen harmincegyen elhagyták péntekre a kórházat.

Már csak két vájár van bent: az egyiknek fogműtétre van szüksége, a másiknak pedig gyakran szédülési rohamai vannak – közölte Paoloa Neumann regionális egészségügyi igazgató.. A 33 férfit élve hozták fel a héten a San Jose bányából, ahol csaknem hétszáz méteres mélységben raboskodtak több mint két hónapig egy omlás után.

Pénteken 28 bányász jöhetett el a copiapói kórházból, ahonnan szinte titokban csempészték ki őket, autóik meg sem álltak az épületnél táborozó riporterek mellett. Egyikük sem adott interjút az újságíróknak. Korábban három bányász, a chilei Juan Illanes és Edison Pena, valamint az egyetlen bolíviai, Carlos Mamani hagyhatta el a kórházat. Őket pezsgővel és konfettivel ünnepelték, amikor hazatértek.

A kórház bejáratánál Pena csütörtökön még azt mondta, hogy “ők nem popsztárok, hanem átlagemberek”. De a bányászoknak meg kell küzdeniük a hirtelen jött hírnévvel.

Vasárnapra egyébként a bányászok rokonai különleges megemlékezést terveznek a San Jose bányában a Reménynek nevezett táborban: itt várták a híreket hozzátartozóikról. A chilei elnök, Sebastian Pinera szerint a tábort emlékhellyé vagy múzeummá kellene átalakítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik