Nagyvilág

Interneten folytatódik az iráni ellenzék forradalma

Iránban folytatódik a forradalom az interneten, arctalan civil újságírók tömegei fejezik ki a törvénytelen teheráni rezsimmel szembeni ellenállásukat a világhálón.

Al Abdi diák aktivista névvel vállalja, hogy az önkényuralmi rendszer ellen különböző internetes eszközökkel küzdő civil mozgalom egyik aktivistája; elmondta, hogy a 2009 júniusi választások után három hónappal hagyta el hazáját, a CEU másodéves hallgatója.

Egyszerű iráni állampolgárok, civil újságírók által készített fotók és videók bemutatásával elevenítette fel a választások utáni tiltakozásokat. Már hónapok óta nincsenek tömeges tiltakozások, az emberek nem követelik az utcán, hogy a “Le a diktátorral”, de az internetes ellenállási mozgalom életben van – mondta.

Bemutatott egy olyan karikatúrát is, amely nevetség tárgyává tette Larry Kinget, a CNN amerikai hírtelevízió műsorvezetőjét, aki a róla elnevezett showműsorban az Egyesült Államokba látogató Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnöktől “ostoba”, nem lényegi kérdéseket kérdezett.

Ali Abdi azt mondta, a jelenlegi teheráni rezsim törvénytelen a választási eredmények meghamisítása miatt, tömeges erőszak és elnyomás útján biztosítja hatalmát. Az aktivista elmondta, hogy nem térhet haza, ha megtenné, valószínűleg már a repülőtérről a börtönbe vinnék, mivel otthon diákként ellenzéki aktivista volt, a nők jogaiért is küzdött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik